1. Home
  2. Docs
  3. Exercises
  4. Beginner Exercises in Python

Beginner Exercises in Python

 

Beginner Exercises.

 

Beginner Exercises are basic exercises for beginners.

There are multiple ways to solve a problem.

Here you find will easy solutions.

The exercises will get you, started with python coding.

 

First try these on your own, and then checkout solutions.

 

Exercise 1: Print ‘Hello World’
 
Solution:
 

print("Hello World !")

 

Exercise 2: Say Hello to user, Expected, ‘Hello John’, “Hello Mary” etc…

 
Solution:
 

user_name = input("Enter your name :")

print("Hello ", user_name)

 

Exercise 3: Take two numbers from user, print the sum.

 
Solution:
 

num1 = int(input(" Enter first number :"))

num2 =int(input(" Enter second number :"))

sum = num1 + num2

print(str(num1) + " + " + str(num2) + " = " , sum)

 

Exercise 4: Print even numbers below 100.

 
Solution:
 

#using while loop

n = 2
while n < 100:
print(n)
n += 2

# using range(start, end, step) built in

for num in range(2,100,2):
print(num)

 

Exercise 5: Print odd numbers below 50, in descending order

 
Solution:
 

#using while loop

n = 49
while n > 0:
print(n)
n -= 2

#using range(start, end,step)

for num in range(50,0,-1):
if num %2 != 0:
print(num)

 

Exercise 6: Print prime numbers below 100.

 
Solution:
 

def is_prime(num):
divisor = int(num/2)+1

for i in range(2,divisor):
if num % i == 0:
return False
return True

for num in range(2,100):
if is_prime(num):
print(num)

 

Exercise 7: Take two numbers from user, and print the biggest.
 
Solution:
 

n1 = int(input("Enter first number :"))

n2 = int(input("Enter second number :"))

if n1 >= n2 :
print("n1 is the biggest ", n1)

else:
print('n2 is biggest',n2)

 

Exercise 8: Take three numbers from user, and print the biggest.
 
Solution:
 

n1 = int(input("Enter first number :"))

n2 = int(input("Enter second number :"))

n3 = int(input("Enter third number :"))

if n1 >= n2 and n2 >= n3:
print("n1 is the biggest ", n1)

elif n2 >= n1 and n2 >= n3:
print("n2 is biggest",n2)

else:
print('n3 is biggest',n3)

# You can also use built-in function to get maximum  value

print(max(n1,n2,n3))

 

 

Exercise 9: Ask the user for a number,

to pick the color from the list.

Blue, Green, Orange, Red

and print the color.
 
Solution:
 

colors = ['Blue','Green','Orange','Red']

color = int(input('Enter a number between 1 and 4 :'))

if color > 4 or color < 1:

print('Wrong Choice')

else:
color -= 1 #index starts at 0

if colors[color] == 'Blue':

print ('You picked Blue')

elif colors[color] == 'Green':

print ('You picked Green')

elif colors[color] == 'Orange':

print ('You picked Orange')

elif colors[color] == 'Red':

print ('You picked Red')